De rol van de huidtherapeut bij littekens

Littekens zijn er in alle soorten en maten. U kunt ze overhouden aan een huiddoening zoals acne, maar ook na een ongeluk of operatie. Een litteken kan flink pijnlijk zijn, jeuken of een trekkend gevoel geven. Ook zorgen ze soms voor vochtophopingen en verdikkingen van de huid. Als huidtherapeuten kunnen we een litteken helaas nooit helemaal laten verdwijnen. Maar we kunnen u wél helpen om de huidklachten te verminderen waardoor het litteken minder zichtbaar wordt. Dit noemen we ook wel littekentherapie.

Zo kunnen we littekens behandelen

Bij DermaCentrum Apeldoorn passen onze huidtherapeuten verschillende behandelingen toe om uw litteken(s) te behandelen. De manier waarop we dat doen, hangt af van uw klachten en van de manier waarop het litteken is ontstaan. Ook de conditie van het litteken speelt een rol, zoals de grootte of diepte ervan. We bespreken de aanpak samen met u tijdens een consult.

Een paar voorbeelden van de technieken die we toe kunnen passen:

1. Littekenmassage

Littekenmassage is een speciale massagetechniek, waarbij we uw litteken met de handen masseren. We noemen dit ook wel manuele littekenmassage. De massage kan in eerste instantie een trekkend of stekend gevoel geven, maar uiteindelijk verlicht de massage de pijn juist. Ook zorgt de massage voor een betere doorbloeding en een betere kleur van het litteken.

Soms zit een litteken verkleefd aan onderliggende huidlagen. Met deze massage kunnen we die verkleving opheffen. Bovendien leren we u tijdens de behandeling een aantal massagetechnieken aan, zodat u uw litteken thuis ook soepel kunt houden.

2. LPG-endermologie

Een aanvullende behandeling op manuele littekenmassage is LPG-endermologie. Dit is een bindweefselmassage, waarbij we een speciaal massageapparaat gebruiken: de LPG. Met dit apparaat kunnen we het diepe bindweefsel van uw huid masseren. Dit bevordert de stofwisseling en bloedcirculatie. Ook wordt uw huid hierdoor elastischer en soepeler. En dat bevordert weer de genezing en de conditie van het littekenweefsel!

3. Microneedling

Microneedling is een effectieve manier om uw huid in de diepte te vernieuwen, zonder dat we daarbij de bovenste huidlaag beschadigen. Met een minuscuul, vibrerend naaldje maken we kleine prikjes in de huid. Deze prikkeling stimuleert het natuurlijke herstelproces van de huid en de aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor wordt uw huid steviger en soepeler, waardoor klachten zullen verminderen. Ook zal het litteken zelf rustiger en bleker zijn dan voorheen. Wij werken tijdens een microneedling behandeling met Skin Pen, een microneedling systeem met klinisch bewezen resultaten.

Beeld: Skin Pen

4. Taping

Een andere manier om littekens te behandelen, is door tape te gebruiken. Bij DermaCentrum Apeldoorn gebruiken we de medical taping van FysioTape. De tape zorgt ervoor dat litteken als het ware wordt gelift. Hierdoor versnelt het genezingsproces en wordt de huid soepeler. Op de onderstaande afbeelding zie je een litteken na een enkelbreuk, waarbij we tape hebben toegepast om de genezing van het litteken te bevorderen.

taping-dermacentrum-apeldoorn

5. Siliconenpleisters

Het kan zijn dat u littekens heeft op plekken die we lastig of niet kunnen masseren. Denk aan uw gezicht, hals, buik of aan een klein huidoppervlak. In dat geval zijn siliconenpleisters een goede optie om littekens te behandelen. De siliconenlaag op deze pleister verzacht het littekenweefsel, vlakt het litteken af en maakt het gladder.

Siliconenpleisters zijn bij ons op recept verkrijgbaar. Wij gebruiken de pleisters van BAPSCACARE en knippen deze alvast voor u op maat. U kunt de pleisters meerdere keren gebruiken. Ze beschadigen de huid en het litteken niet. Op de onderstaande afbeelding zie je een litteken na een enkelbreuk met daarop een silliconenpleister. Deze is erop geplakt ná het tapen. Je ziet al een duidelijk verschil: het litteken is een stuk minder diep en rood.

siliconenpleister-littekenbehandeling-dermacentrum-apeldoorn

6. Crème

Tot slot is een goede verzorging van het litteken belangrijk. Dit kunt u doen met speciale littekencrèmes. Bij ons in de praktijk kunt u de littekencrème van Alhydran aanschaffen. Dit is een wetenschappelijk bewezen crème, die de zichtbaarheid van littekens vermindert. Bovendien vermindert de crème roodheid, jeuk en pijn.

Twee voorbeelden van toegepaste behandelingen

Hieronder geven we twee voorbeelden van littekenbehandelingen die onze huidtherapeuten hebben toegepast. De aanpak en de frequentie van de behandelingen verschilt per persoon.

1. Litteken na een ongeval

In dit specifieke geval zijn we gestart met LPG-endermologie en microneedling. In de beginperiode van de behandeling hebben we het litteken wekelijks behandeld met massage. Daarna hebben we de frequentie afgebouwd. Ook hebben we in een jaar tijd vijf keer microneedling toegepast. Verder hebben we siliconenpleisters meegegeven en Alhydran littekencrème om het litteken thuis te behandelen en verzorgen. Hoewel het litteken nog steeds zichtbaar is, is het een stuk minder vurig, dik en rood.

2. Litteken door een hondenbeet

Wij behandelen in onze praktijk geregeld mensen die een litteken hebben overgehouden aan een hondenbeet. Deze specifieke hondenbeet hebben we wekelijks behandeld en daarna steeds verder afgebouwd. We zijn begonnen met LPG-endermologie. Ook hebben we steunkousen aangemeten om het vocht in de huid af te drijven. Voor thuis hebben we siliconenpleisters meegegeven en Alhydran littekencrème. Tot slot zullen we nog microneedling toepassen; dit is op het moment dat de foto’s zijn gemaakt nog niet gebeurd. Maar wat is er al een groot verschil te zien!

littekenbehandeling-dermacentrum-apeldoorn

Maak een afspraak

Heeft u ook last van littekens? Onze huidtherapeuten helpen u graag verder. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op. Uw huid is onze zorg!