Acne
Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Aan het einde van die talgklieren zitten haarzakjes. Raken de openingen van die haarzakjes verstopt? Dan ontstaat acne. Deze talgophopingen worden ook wel mee-eters of comedonen genoemd.
Wat zijn de kenmerken van acne?
Acne ontstaat vaak in de puberteit. Toch kun je er ook pas last van krijgen als je al volwassen bent.
Acne komt meestal voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Denk aan je gezicht, rug, borst en schouders. Het kan zijn dat je alleen last hebt van enkele puistjes, maar het kan ook een uitgebreide huidaandoening zijn.
Veel mensen worden erg onzeker door hun acne. Met onze acne-behandelingen helpen we je graag om acne te verminderen en in de toekomst te voorkomen.
Veelvoorkomende vormen van acne zijn:
1. Acne vulgaris (jeugdpuistjes)
Acne vulgaris is de meest bekende vorm van acne. Deze huidaandoening komt meestal voor bij jongeren in de puberteit. Je herkent acne vulgaris aan mee-eters en puistjes in het gezicht, op de schouders en op de rug
2. Acne excorieé des jeunes filles (krabacne)
Acne excoriée des jeunes filles is een milde acne-vorm. Vooral (jonge) meisjes en vrouwen hebben er last van. Ze hebben constant de neiging om aan hun huid te zitten. Hierdoor ontstaan korstjes, acné-littekens, hypopigmentatie, postinflammatoire hyperpigmentaties of open wondjes.
3. Acne tarda
Acne tarda komt vooral voor bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Kenmerken zijn ontstekingen en puistjes op de kin, kaaklijn en wangen.
4. Acne-littekens
Door acne kunnen na afloop acne-littekens ontstaan. Meestal gebeurt dit als de acne flink ontstoken is geweest of als je veel aan je gezicht krabt. De grootte, vorm, kleur en ernst van de littekens verschillen per persoon.
Wat zijn de oorzaken?
Acne ontstaat door verschillende factoren, zoals:
- Hormonale veranderingen: door je hormonen kan de talgproductie toenemen. En daardoor kunnen weer verstoppingen ontstaan. Deze talgophopingen noemen we ook wel mee-eters of comedonen.
- Ophoping van talg: het kan ook zijn dat er (dode) huidcellen in het uiteinde van de talgklier ophopen. Dat noemen we verhoorning. Deze verhoorning kan voor acne zorgen.
- Bacteriën: soms zijn er van nature bacteriën aanwezig in de haarzakjes en de talgklieren van je huid. Deze bacteriën kunnen acne veroorzaken.
De invloed van voeding
Er zijn verschillende theorieën over het verband tussen acne en voeding. De wetenschap beschrijft dat acne erger kan worden als je veel melkproducten gebruikt. Dit komt waarschijnlijk door de hormoonachtige stoffen in zuivelproducten. Ook producten met veel suiker kunnen acne beïnvloeden.
Acnebehandeling DermaCentrum Apeldoorn
Bij DermaCentrum Apeldoorn kun je terecht voor een acnebehandeling. Wacht hier niet te lang mee. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld last krijgt van acne-littekens.
Welke behandeling het meest geschikt is? Dat hangt helemaal af van je klachten. We voeren daarom altijd eerst een intakegesprek. Op basis daarvan maken we een persoonlijk behandelplan. Jouw huid is onze zorg!
Afspraak maken
Wil je meer informatie over acne? Of alvast een vrijblijvend intakegesprek plannen? Neem dan contact met ons op.